Compania farmaceutică ViiV Healthcare va permite accesul a 90 de țări la versiuni generice la preț redus ale medicamentului său injectabil împotriva HIV, în cadrul unui nou acord cu Patent Pool. Cu toate acestea, acest acord a fost criticat ca fiind „prea limitat”. Life4me.plus raportează.

ViiV a acordat o licență voluntară la fondul de brevete pentru cabotegravirul injectabil, un medicament cu acțiune îndelungată pentru profilaxia pre-expunere la HIV, cu un regim de administrare de 2 luni. Anunțul a fost făcut în cadrul conferinței AIDS 2022.

Pool-ul de brevete este, la rândul său, în discuții cu alte companii farmaceutice. Acordul va oferi țărilor cu venituri mici și mijlocii acces la un produs de prevenire a HIV la prețuri accesibile. Se așteaptă ca producătorii de medicamente generice să aibă nevoie de câțiva ani pentru a accelera producția în cadrul acordului.

Deborah Waterhouse, CEO-ul ViiV Healthcare, a anunțat că firma va introduce prețuri „provizorii” reduse pentru injecțiile cu cabotegravir în multe țări. Cu toate acestea, Waterhouse nu a precizat la ce țări se face referire și a refuzat să dea un preț final pentru medicament, precizând doar că „în jur de câteva zeci de dolari”.

Acordul ViiV este criticat ca fiind „limitat și excluziv”

„Modificările aduse de ViiV la licențe sunt binevenite, dar nu sunt suficiente”, au susținut activiștii.

Se pare că doar trei producători de medicamente generice vor avea voie să producă medicamente pentru cele 90 de țări în cauză. Deși acordul acoperă țările cu venituri mici și mijlocii, precum și toate țările africane, acesta exclude multe țări cu capacități farmaceutice consolidate și cu populații care au nevoie de medicamente. De exemplu, Moldova, Rusia, Albania, Azerbaidjan, Kazahstan, etc. Ucraina este inclusă în acord, dar, în ciuda situației economice dificile, țara va plăti o redevență de 5% către ViiV.

De asemenea, activiștii și experții se tem că „prețul redus” pentru cabotegravirul injectabil ar putea fi prea mare.

UNAIDS a salutat acordul, dar s-a alăturat activiștilor care au cerut ca ViiV să scadă prețul, astfel încât acesta să fie comparabil cu prețul pastilelor de prevenire a HIV.

  • Toate
  • Ru
Главная

Программы по внедрению PrEP силами самих сообществ показали свою эффективность

Программы, осуществляемые под руководством ключевых групп населения, заполняют пробелы в традиционных программах государства

pr7rdt2f

Более 50% МСМ, прекративших приём PrEP, заразились ВИЧ в течение 6 месяцев

Для анализа использовались данные опроса с 2013 по 2021 год, проведённого Департаментом общественного здравоохранения в штате Вашингтон.

Использование PrEP не должно исключать тестирование на ВИЧ и другие ИППП

Доконтактная профилактика (PrEP), которую можно принимать перорально ежедневно, не устраняет необходимость регулярного тестирования на инфекции, передающиеся половым путём

bbr6xzfu

Нейтрализующие антитела могут стать эффективным вариантом PrEP

В фазе I испытаний на здоровых добровольцах препараты показали хорошую переносимость.
Их профилактическая активность в сыворотке крови сохранялась до 53 дней, а нежелательные явления были редкими.

bb3fdl6v

Почему PrEP не сработал?

С чем связаны новые случаи заражения ВИЧ у людей, принимающих PrEP?

Главная на сайт

ЮНЭЙДС приветствует одобрение инъекционного PrEP-a длительного действия

Впервые в истории инъекционный антиретровирусный препарат стал доступен для доконтактной профилактики ВИЧ.

Изображение

В США впервые одобрили инъекционный препарат для профилактики ВИЧ

В США регулятор впервые одобрил инъекционный препарат Apretudе для профилактики ВИЧ

Главная на сайт

Предвзятость медицинских работников может повлиять на доступ пациентов к PrEP

Предубеждения влияют на доступ к доконтактной профилактике PrEP

ПОЛУЧИ PrEP

PrEP предлагает свободу наслаждения безопасным сексом. Но мы понимаем, что у тебя могут возникнуть вопросы. Как PrEP работает? Нужен ли он тебе? Именно для этого создан этот ресурс чтобы ты смог найти всю интересующую тебя информацию.