CINE SUNTEM NOI?

Suntem un grup de asociaţii obşteşti și internaționale, precum și instituții medicale care lucrează în domeniul prevenirii răspândirii HIV și sprijinirii persoanelor care trăiesc cu HIV în Republica Moldova.

Grupul include IMSP Spitalul Dermatologie și Maladii Comunicabile, Programul Național pentru Prevenirea și Controlul HIV și ITS, UNAIDS în Moldova, asociațiile obștești „Inițiativa Pozitivă” (Chișinău), Centrul de informații „GENDERDOC-M” (Chișinău), „Societatea orașenească din Bender „Miloserdie” (Tighina/Bender), AFI – Act for Involvement (Chișinău), Centrul „Youth Klinic” ATIS (Bălți), Alianța pentru sănătate publică (Tiraspol) și Centrul de asistență socială „Trinity” (Rîbnița).

CU CE NE OCUPĂM NOI?

Scopul nostru este de a opri răspândirea HIV în Moldova, inclusiv prin utilizarea pe scară largă a profilaxiei pre-expunere a HIV (PrEP). Acesta este motivul pentru care am dezvoltat acest site web și desfășurăm campanii și evenimente de informare. De asemenea, răspundem la apeluri telefonice, sfătuim persoanele interesate la telefon și în birourile noastre, oferim teste HIV confidențiale gratuite și ajutăm la obținerea PrEP. Organizăm instruiri pentru lucrătorii din domeniul sănătății și consilierii sociali despre PrEP, desfășurăm cercetări privind PrEP în Moldova și menținem contacte și schimburi de experiență cu colegii străini care lucrează în domeniul PrEP.

CINE FINANȚEAZĂ ACESTE ACTIVITĂȚI?

Activitățile în domeniul PrEP sunt finanțate din mai multe surse internaționale și locale:

  1. în cadrul proiectului regional „Sustenabilitatea serviciilor pentru grupurile cheie din regiunea Europei de Est și a Asiei Centrale” (#SoS_project), implementat împreună cu Alianța pentru Sănătate Publică din Ucraina și finanțat de Fondul Global pentru combaterea SIDA, Tuberculozei și Malariei. În special, acest site a fost elaborat ca parte a acestui proiect;
  2. în parteneriat cu UNAIDS Moldova cu susținerea financiară a Ambasadei Suediei în cadrul Programului comun al ONU „Consolidarea drepturilor omului pe ambele maluri ale Nistrului”;
  3. în cadrul proiectului „Susținerea mobilizării sociale a comunităților persoanelor afectate sau în risc de infecție și organizațiile societății civile active în controlul HIV/SIDA”, finanțat de Fondul Global pentru combaterea SIDA, tuberculozei și malariei, Recipient Principal – Instituția Publică „Unitatea de Coordonare, Implementare și Monitorizare a Proiectelor” în Domeniul Sănătății (IP „UCIMP” DS), Sub-Recipient – Asociația Obștească „Inițiativa Pozitivă”; Contract de Finanțare nr. CF/ADVOC-IP/2021/21 din 01.04.2021.

UNDE MĂ ADRESEZ?

În Moldova, profilaxia pre-expunere a HIV (PrEP) este furnizată din februarie 2018. PrEP este oferită gratuit tuturor locuitorilor din Moldova care sunt expuși riscului de infectare cu HIV.
PrEP poate fi obținută în toată țara de pe ambele maluri ale Nistrului de la instituții medicale și asociaţii obşteşti.