doc-pill

Înțelegem că este posibil să aveți întrebări despre PrEP. Anume pentru a vă ajuta să găsiți informația care vă interesează, am creat acest site web.

Pentru referință, în prezent sunt aproximativ 15.000 de persoane care trăiesc cu HIV în Moldova. Aproximativ jumătate dintre aceste persoane nu știu că au HIV. Din cauza acestei ignoranțe, ei nu iau medicamentele necesare și pot transmite HIV altor persoane, cel mai adesea în timpul sexului neprotejat (fără prezervativ).

În ultimii 10 ani, de la 500 la aproape 1000 de noi infecții cu HIV au fost detectate anual în țară. În aproape 90% din aceste cazuri, oamenii se infectează în mod heterosexual cu HIV, adică în timpul relațiilor sexuale între un bărbat și o femeie fără a folosi prezervativul. Restul de aproximativ 10% din cazurile de transmitere a HIV sunt asociate cu utilizarea aceleiași seringi și ac pentru consumul de droguri injectabile, cu sex între bărbați fără utilizarea prezervativului, cu furnizarea de servicii sexuale fără utilizarea prezervativului, cu transmiterea de la mamă la copil în timpul nașterii necorespunzătoare sau alăptării, precum și în alte situații. În plus, prezervativele se rup uneori sau alunecă, ceea ce poate duce și la infectarea cu HIV.

În ciuda acestui fapt, transmiterea HIV poate fi acum prevenită folosind PrEP, inclusiv în Moldova.

PrEP protejează împotriva infecției cu HIV, o infecție care este incurabilă astăzi. Numeroase studii arată că utilizarea corectă a PrEP protejează împotriva HIV cu 99%.

Abrevierea „PrEP” este derivată din limba engleză “pre-exposure prophylaxis”, care înseamnă „profilaxie pre-expunere”. Cuvântul „pre-expunere” înseamnă că această metodă se aplică în avans, în prealabil, înainte de contactul cu HIV, adică până la riscul infecției cu HIV.

PrEP este o nouă abordare revoluționară a profilaxiei HIV care previne înmulțirea virusului, iar acei viruși care pot pătrunde în corpul nostru sunt eliminați rapid. Pentru a obține această protecție, persoanele HIV-negative iau zilnic câte o pastilă care conține tenofovir și emtricitabină. În 2015, combinația tenofovir-emtricitabina a fost aprobată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru profilaxia pre-expunere a HIV și este recomandată persoanelor cu risc de infecție cu HIV.

Dacă HIV a pătruns în corpul unei persoane care administrează PrEP corect, atunci PrEP împiedică virusul să pătrundă în celule și să se înmulțească, iar acei viruși care au intrat deja în corp mor rapid.

Pentru ca PrEP să vă protejeze de HIV, trebuie să mențineți nivelul corect de concentrație a acestui medicament în sânge și în anumite părți ale corpului. Pentru a face acest lucru, trebuie să luați PrEP 1 (o) dată pe zi la una și aceiași oră. În cazul utilizării neregulate (uitați să luați o pastilă sau să o luați în momente diferite), concentrația medicamentului se reduce și nivelul de protecție împotriva HIV scade.

Pentru a vă aminti să luați PrEP, setați un memento zilnic („alarmă”) pe telefonul dvs. mobil la aceiași oră – aceasta este cea mai ușoară și mai eficientă metodă.

PrEP este una dintre cele mai eficiente modalități de prevenire a transmiterii HIV. PrEP este esențială pentru toți bărbații și femeile care nu au un partener sexual permanent și care nu folosesc prezervative în timpul sexului. Neutilizarea prezervativelor poate fi legată de lipsa prezervativelor, de dorința de a vă bucura mai mult în timpul sexului sau din neștiința de a folosi prezervativele.

Dacă răspundeți «da» la oricare dintre următoarele întrebări, atunci ar trebui să luați în considerare utilizarea PrEP.

  • În ultimele 6 luni, ați făcut sex vaginal și/sau anal fără prezervativ. Da sau nu?
  • Ați întreținut relații sexuale cu o persoană HIV-pozitivă sau cu cineva al cărui statut HIV nu vă este cunoscut. Da sau nu?
  • Ați avut mai mult de doi parteneri sexuali în ultimele șase luni. Da sau nu?
  • Consumați alcool sau droguri pentru a vă ușura întâlnirea și comunicarea cu alte persoane și/sau pentru că încercați să obțineți mai multă plăcere în timpul sexului. Da sau nu?
  • În ultimul an, ați fost diagnosticat cu infecții cu transmitere sexuală. De exemplu, chlamydia, sifilisul, gonoreea sau herpesul genital. Da sau nu?
  • Nu aveți statut de HIV-pozitiv, dar partenerul/a dvs. sexual/ă permanent/ă are statutul de HIV-pozitiv/ă. Da sau nu?
  • Aveți o relație deschisă și nu sunteți sigur de statutul HIV al partenerului/ei. Da sau nu?

PrEP este eficientă în protejarea contra HIV, dar nu se potriveşte tuturor. Nu trebuie să luați PrEP dacă:

  • nu vă cunoașteți statutul de HIV sau aveți HIV. PrEP este doar pentru prevenire și nu ajută persoanele care trăiesc cu HIV. Persoanele HIV-pozitive au nevoie de terapie antiretrovirală adecvată;
  • dacă aveți probleme cu rinichii. Consultați-vă medicul și efectuați niște teste simple (pentru nivelurile de creatinină) pentru a vă asigura că rinichii sunt sănătoși.

Dacă nu sunteți sigur că veţi putea urma regimul PrEP, discutați cu medicul sau consilierul social pentru a înțelege ce și cum să faceți pentru a beneficia la maximum de PrEP.

Nu, administrarea PrEP nu împiedică sarcinii. PrEP poate fi administrată sigur în combinație cu toate metodele de contracepție. PrEP poate fi utilizată și în timpul sarcinii și alăptării, dacă riscul de infecție cu HIV rămâne semnificativ în această perioadă.

Multe cupluri discordante planifică o sarcină, caz în care PrEP poate fi utilizată pentru a face concepția mai sigură.

Da, PrEP este deja disponibilă în Moldova și este oferită gratuit tuturor rezidenților din țară care sunt expuși riscului de infectare cu HIV. Pentru a primi PrEP, trebuie să faceți un test HIV și un test creatinină (pentru a verifica funcționarea rinichilor). La sfârșitul anului 2020, 192 de persoane primeau deja PrEP în Moldova.

Pentru consultare și pentru a primi PrEP, accesați pagina „UNDE MĂ ADRESEZ?” și contactați organizațiile enumerate acolo.

În Moldova, profilaxia pre-expunere la HIV (PrEP) este oferită din 7 februarie 2018, când a fost aprobat Protocolul clinic național „Profilaxia pre-expunere la infecția cu HIV” (PCN-313). Din acel moment, PrEP a început să fie furnizată în instituțiile medicale ale țării.

În iunie 2019, Programul Național HIV, UNAIDS în Moldova și Inițiativa Pozitivă, în urma consultărilor strânse cu Centrul de Informare GENDERDOC-M, au dezvoltat și aprobat un mecanism suplimentar pentru eliberarea PrEP, iar de atunci această metodă de prevenire este disponibilă și în incinta Asociațiilor Obștești.

Apropo, Moldova a devenit prima țară post-sovietică care a introdus oficial furnizarea gratuită de PrEP la nivel național!

Organizația Mondială a Sănătății consideră că PrEP este o metodă sigură și extrem de eficientă de prevenire a HIV. La începutul anului 2019, aproximativ jumătate de milion de persoane luau tenofovir-emtricitabină pentru prevenirea HIV. De mai bine de 7 ani de utilizare a profilaxiei pre-expunere, nu au fost identificate efecte secundare ireversibile în aceste medicamente PrEP. Însă un număr mic de oameni pot experimenta efecte secundare.

La 90% dintre oameni, PrEP decurge fără efecte secundare.

Aproximativ 10% dintre oameni prezintă efecte secundare minore pentru o perioadă scurtă de timp, pe care medicii o numesc „sindromul de start”. Oamenii le experimentează numai în primele câteva zile sau săptămâni de la începutul administrării PrEP. Acestea pot apărea sub forma deranjării de stomac, greață, slăbiciune, insomnie, iar foarte rar vărsături sau amețeli. Medicii recomandă administrarea PrEP împreună cu alimente pentru a reduce aceste reacții adverse.

În studiile clinice cu PrEP, s-a constatat că la 5% dintre pacienți a scăzut densitatea minerală osoasă. Dacă încetați să luați PrEP, densitatea minerală osoasă va reveni la normal. Studiile au arătat că riscul fracturilor osoase la utilizatorii de PrEP rămâne același ca la persoanele ce nu își administrează PrEP.

Administrarea tenofovir-emtricitabinei poate duce la o ușoară scădere a funcției renale. După oprirea consumului de medicamente, toate modificările dispar complet. Cu toate acestea, mai puțin de 1% poate prezenta probleme renale severe. Prin urmare, dacă luați PrEP, este important să consultați periodic medicul și să vi se testeze creatinina.

Medicamentul utilizat ca PrEP trebuie administrat după cum urmează: 1 pastilă o dată în zi la aceeași oră (schema de administrare „continuă”). Datorită acestui fapt, nivelul necesar al concentrației PrEP este menținut în sânge și în părțile individuale ale corpului și acest medicament vă protejează de HIV.

În același timp, pentru ca PrEP să funcționeze, medicamentul trebuie luat timp de cel puțin 7 zile la rând. În aceste 7 zile, PrEP încă nu este activă și nu vă protejează de HIV. Prin urmare, în această perioadă, este necesar să se respecte toate celelalte măsuri de protecție împotriva HIV, în special utilizarea prezervativului în timpul sexului.

PrEP trebuie administrată la aceeași oră în fiecare zi. Dacă uitați să nu ați luat o pastilă la ora stabilită, faceți-o cât mai curând posibil și continuați să o luați în programul obișnuit a doua zi. Pentru a vă aminti să luați PrEP, setați un memento zilnic („alarmă”) pe telefonul dvs. mobil pentru aceiași oră.

La fel mai este concepută și o schemă de administrare „scurtă”, numită și administrare „la necesitate”. Apropo, datorită particularităților metabolismului, regimul „scurt” nu este potrivit pentru femei. Femeile au nevoie de administrare continua de PrEP regulat pentru a se proteja eficient de HIV.

Trebuie de amintit că PrEP ne protejează doar de HIV. PrEP nu ne protejează de alte infecții cu transmitere sexuală (ITS). Prin urmare, prezervativele și PrEP se completează reciproc: PrEP protejează împotriva HIV, iar prezervativele protejează împotriva altor ITS. În această combinație, riscul de a contracta HIV și alte ITS este minimizat.

Desigur, PrEP fără prezervativ este mai bună decât nimic. Dar, în acest caz, riscați să contractați astfel de boli precum sifilisul, gonoreea, chlamydia, herpesul genital etc.

În plus, PrEP nu este un contraceptiv și, spre deosebire de prezervativ, nu vă va proteja împotriva unei sarcini neplanificate.

Nu. Medicamentele hormonale utilizate pentru modificarea caracteristicilor sexuale sunt eliminate din corp de ficat, iar PrEP este eliminată de rinichi. Nu a fost observată nicio influență reciprocă a hormonilor sexuali și a PrEP.

UNDE MĂ ADRESEZ?

În Moldova, profilaxia pre-expunere a HIV (PrEP) este furnizată din februarie 2018. PrEP este oferită gratuit tuturor locuitorilor din Moldova care sunt expuși riscului de infectare cu HIV.
PrEP poate fi obținută în toată țara de pe ambele maluri ale Nistrului de la instituții medicale și asociaţii obşteşti.