PrEP, Profilaxia Pre-expunere la infecția HIV, va deveni gratuită în Finlanda, începând cu 1 iulie 2021.

„Amendamentul legislativ este o încercare de a reduce infectarea HIV și costurile pe care acesta le cauzează societății”, a declarat un oficial de la Ministerul finladez de Afaceri Sociale și Sănătate.

În Finlanda PrEP costă aproximativ 900 de euro pe an pentru persoanele care îl iau zilnic. Medicamentul se administrează în medie timp de cinci ani, aducând costul total pe persoană la 4.500 de euro. În schimb, o infectare cu HIV costă societatea de o sută de ori mai mult – aproape cinci milioane de euro – deoarece persoana care trăiește cu HIV ia tratament pentru tot restul vieții.

În Finlanda, o cutie 30 de pastile costă 59 de euro. Hivpoint, o organizație neguvernamentală axată pe prevenirea HIV în Finlanda, a declarat într-un comunicat de presă că prețul este prohibitiv pentru unele persoane.

PrEP, care, atunci când este utilizat corect, s-a dovedit a fi eficient 99% în prevenirea HIV, a fost utilizat de ani de zile în, de exemplu, în Europa și Statele Unite. Experiențele indică faptul că medicamentul a redus semnificativ numărul de noi infectări, cu zeci de procente.

Reamintim PrEP a fost lansată în Moldova în anul 2018 și este accesibilă gratuit, inclusiv în organizațiile de profil, ceea ce înseamnă că beneficiarii nu sunt obligați să meargă la instituțiile medicale pentru a avea acces la PrEP. Moldova face parte din cele 16 țări din Europa, unde PrEP este distribuită gratuit sau rambursată inetgral. Celelalte țări sunt Belgia, Bosnia și Herțegovina, Croația, Danemarca, Franța, Germania, Islanda, Irlanda, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Spania, Suedia, Irlanda de Nord și Scoția.

Sursa

  • Toate
  • Ro
  • Ru