Săptămâna aceasta, pe 11 și 12 august, a avut loc Atelierul de instruire in regim online „Implementarea PrEP in Moldova”. La atelier au participat reprezentanți ai Programului național de prevenire și control al HIV/SIDA/ITS, UNAIDS, Inițiativa Pozitivă, GENDERDOC-M, AFI, ATIS, Centrul SIDA, Miloserdie, Alianța pentru Sănătate Publică și Triniti. Întâlnirea a avut loc cu scopul schimbului de experiență, discutarea dificultăților existente în domeniu și informarea organizațiilor și participanților noi din stânga Nistrului, care s-au alăturat recent acestui program.

În cadrul întâlnirii s-au discutat realizările din domeniul informării și consultării în privința Profilaxiei Pre-expunere la infecția HIV (PrEP), strategiile de simplificare a accesului la preparatele de profilaxie și campaniile online de promovare a programului PrEP în Moldova.

Iurie Climașevschi, coordonatorul Programului național de prevenire și control al HIV/SIDA și infecțiilor cu transmitere sexuală a menționat importanța informării populației despre existența și beneficiile acestui program. „Trebuie să depunem mai mult efort pentru a promova Profilaxia Pre-expunere la HIV și să simplificăm la maxim accesul la aceste preparate. Cu cât mai multe persoane vom avea în program, cu atât vom avea mai puține cazuri de infectare cu HIV și aceasta este un beneficiu pentru întreaga societate”, a spus domnul Climașevschi.

Reamintim că Profilaxia Pre-expunere la infecția HIV (PrEP) în Moldova a fost lansată în anul 2018. PrEP este o metodă de prevenire a infectării cu HIV: persoana bea o pastilă pe zi și astfel se protejează de infectare.

În acest an, numărul persoanelor care primesc PrEP este cu mult mai mare decât în anul precedent, în mare parte grație implicării organizațiilor neguvernamentale. „Pe parcursul unui an de activitate comună, am reușit să creștem numărul persoanelor care iau PrEP în Moldova de la șapte la aproape 130, inclusiv din Regiunea transnistreană. În toamnă vom lansa o campanie online națională de informare în privința PrEP. În așa mod, vom reduce răspândirea HIV în Moldova, precum și nivelul discriminării persoanelor care trăiesc cu HIV”, a declarat Evghenii Alexandrovici Goloșceapov, directorul Departamentului Advocacy al A.O. „Inițiativa Pozitivă”.

Promovarea PrEP este actuală și în contextul colabărării organizațiilor de pe ambele maluri ale Nistrului: „Moldova a făcut un progres semnificativ în implementarea profilaxiei pre-expunere la HIV. Organizațiile partenere au asigurat prestarea serviciilor PrEP pentru beneficiari în condițiile complicate ale carantinei. Aceste realizări ne-au inspirat să susținem implementarea profilaxiei pre-expunere la HIV în regiunea transnistreană, unde, la moment, doar o singură organizație obștească oferă PrEP beneficiarilor”, a spus Svetlana Plămădeală, coordonatoarea de țară UNAIDS.

Atelierul de instruire a fost organizat de Asociația Obștească „Inițiativa Pozitivă” și UNAIDS, în colaborare cu Programul național de prevenire şi control al infecției HIV/SIDA și infecțiilor cu transmitere sexuală și organizațiile partenere în cadrul proiectului regional „Sustenabilitatea serviciilor pentru grupurile cheie din regiunea Europei de Est și a Asiei Centrale” (#SoS_project), implementat împreună cu Alianța pentru Sănătate Publică din Ucraina și finanțat de Fondul Global pentru combaterea SIDA, Tuberculozei și Malariei și Programului comun al ONU „Consolidarea drepturilor omului pe ambele maluri ale Nistrului”, finanțat de Ambasada Suediei în RM.

  • Toate
  • Ro
  • Ru