În Moldova se lansează Campania Națională Online de promovare a profilaxiei pre-expunere la HIV (PrEP). Campania este desfășurată sub egida IMSP Spitalului Dermatologie și Maladii Comunicabile, în parteneriat cu structuri internaționale și organizații non-guvernamentale active în domeniul HIV.

Scopul campaniei este de a motiva persoanele cu risc de infectare cu HIV să ia PrEP și să se protejeze împotriva HIV. Cine are nevoie de profilaxia pre-expunere, unde poate fi găsită în Moldova și mai multe detalii despre PrEP puteți afla pe site-ul web al campaniei https://getprep.md/. Campania se va desfășura cel puțin până la sfârșitul anului 2021.

 

„Utilizarea PrEP este o inovație la nivel mondial și care este deja oferită în Republica Moldova. Trebuie de menționat că Moldova a fost prima țară din Europa de est si spațiul post-sovietic care a aprobat utilizarea acestei metode la nivel național. Acum unim eforturile pentru a promova această metodă efectivă de combatere a HIV”, a declarat Iurie Climașevschi, Coordonatorul Programului Național de Prevenire și Control al HIV/SIDA și Infecțiilor cu Transmitere Sexuală.

 

„Salutăm lansarea campaniei de informare privind profilaxia HIV pre-expunere (PrEP) pe ambele maluri ale Nistrului.  Este momentul când această modalitate de prevenire a transmiterii infecției HIV –  inovatoare, sigură, eficientă și gratuită să fie cunoscută și utilizată”, a spus Svetlana Plămădeală, Coordonator UNAIDS Moldova.

 

„Trăim vremuri când progresul științific în domeniul HIV a obținut rezultate deosebite atât în tratamentul antiretroviral cât și în domeniul profilaxiei transmiterii HIV. Astăzi avem deja și o metodă inovativă de o eficiență maximă în prevenirea HIV cum este PrEP, fiind o necesitate absolută, inclusiv si pentru comunitatea LGBT+. Iar stoparea epidemiei HIV depinde deja de fiecare din noi și de utilizarea acestei profilaxii, pentru ce și îndemn populația să o folosească la maxim”, a spus Veaceslav Mulear, Coordonatorul Programului „Sănătatea LGBT+” al Centrului de informații „GENDERDOC-M”.

 

„În fiecare zi din viața noastră, ne confruntăm și ne protejăm de situațiile de risc: șoferii poartă centuri de siguranță, muncitorii din construcții poartă căști, sportivii folosesc echipament de protecție, iar în timpul pandemiei COVID-19, nu doar medicii, dar noi toți purtăm măști. Acum, cu o pastilă pe zi, toată lumea se poate proteja de HIV și își păstra sănătatea. Accesează site-ul web www.getprep.md și ia PrEP dacă ai riscul de infectare cu HIV!” a declarat Evghenii Alexandrovici Goloșceapov, Consultant în domeniul drepturilor omului și legislației Asociației Obștești „Inițiativa Pozitivă”.

 

În prezent sunt aproximativ 15.000 de persoane care trăiesc cu HIV în Moldova. Aproximativ jumătate dintre aceste persoane nu știu că au HIV. Din cauza acestei ignoranțe, ei nu iau medicamentele necesare și pot transmite HIV altor persoane, cel mai adesea în timpul sexului neprotejat (fără prezervativ).

În ultimii 10 ani, de la 500 la aproape 1000 de noi infecții cu HIV au fost detectate anual în țară. În aproape 90% din aceste cazuri, oamenii se infectează în mod heterosexual cu HIV, adică în timpul relațiilor sexuale între un bărbat și o femeie fără a folosi prezervativul. Restul de aproximativ 10% din cazurile de transmitere a HIV sunt asociate cu utilizarea aceleiași seringi și ac pentru consumul de droguri injectabile, cu sex între bărbați fără utilizarea prezervativului, cu furnizarea de servicii sexuale fără utilizarea prezervativului, cu transmiterea de la mamă la copil în timpul nașterii necorespunzătoare sau alăptării, precum și în alte situații.

În ciuda acestui fapt, transmiterea HIV poate fi acum prevenită folosind profilaxia pre-expunere (PrEP). Numeroase studii arată că utilizarea corectă a PrEP protejează împotriva HIV cu 99%. PrEP este deja disponibilă în Moldova și este oferită gratuit tuturor rezidenților din țară care sunt expuși riscului de infectare cu HIV.

***

Campania este organizată de un grup de asociaţii obşteşti și internaționale, precum și instituții medicale care lucrează în domeniul prevenirii răspândirii HIV și sprijinirii persoanelor care trăiesc cu HIV în Republica Moldova: Programul Național pentru Prevenirea și Controlul HIV și ITS, Centrul de profilactică și combaterea SIDA și maladii infecțioase (Tiraspol), UNAIDS în Moldova, asociațiile obștești „Inițiativa pozitivă” (Chișinău), Centrul de informații „GENDERDOC-M” (Chișinău), „Societatea orașenească din Bender „Miloserdie” (Tighina/Bender), AFI – Act for Involvement (Chișinău), Centrul „Youth Klinic” ATIS (Bălți), Alianța pentru sănătate publică (Tiraspol) și Centrul de asistență socială „Trinity” (Rîbnița) și Uniunea pentru echitate și sănătate (Bălți).

Campania este finanțată din următoarele surse:

  1. proiectul regional „Sustenabilitatea serviciilor pentru grupurile cheie din regiunea Europei de Est și a Asiei Centrale” (#SoS_project), implementat împreună cu Alianța pentru Sănătate Publică din Ucraina și finanțat de Fondul Global pentru combaterea SIDA, Tuberculozei și Malariei;
  2. proiectul „Susținerea mobilizării sociale a comunităților persoanelor afectate sau în risc de infecție și organizațiile societății civile active în controlul HIV/SIDA”, finanțat de Fondul Global pentru combaterea SIDA, tuberculozei și malariei, Recipient Principal – Instituția Publică „Unitatea de Coordonare, Implementare și Monitorizare a Proiectelor” în Domeniul Sănătății (IP „UCIMP” DS), Sub-Recipient – Asociația Obștească „Inițiativa Pozitivă”; Contract de Finanțare nr. CF/ADVOC-IP/2021/21 din 01.04.2021.
  • Toate
  • Ro
  • Ru