Наиболее часто задаваемые вопросы по ДКП участниками Тренинг «Расширение доступа к PrEP/ДКП в Молдове»,
который проходил 2-3 июля 2019 в городе Кишинев

Medicamentul utilizat în PrEP trebuie luat în felul următor: câte o pastilă, o dată pe zi. Însă pentru a atinge nivelul protector al concentrației medicamentului în sânge și țesuturi sunt necesare minim 7 zile. Din acest motiv, utilizarea prezervativului pentru prevenirea infecției HIV este necesară timp de șapte zile de la începutul PrEP. Totodată, Organizația Mondială a Sănătății, după analiza ultimelor studii care s-au efectuat în rândul persoanelor care utilizează PrEP, recomandă încă o schemă alternativă pentru persoanele care se expun riscului mai rar, dar aceasta trebuie discutată cu consilierul personal sau medicul care vă prescrie PrEP.

PrEP urmează a fi administrată zilnic la aceeași oră. Dacă uitați să luați o pastilă la timpul stabilit, faceți-o cât mai repede posibil și, din ziua următoare, reveniți la programul stabilit.

PrEP asigură un nivel ridicat de protecție doar persoanelor care respectă regimul său de administrare!

Strategia de ocrotire a sănătății este bazată pe faptul că ne protejăm în mod diferit de diferite riscuri. Prezervativul și PrEP se completează reciproc: PrEP protejează împotriva HIV, iar prezervativul protejează împotriva altor ITS. În această combinație, riscul de infectare este redus la minimum. Și da, PrEP fără prezervativ este mai bine decât nimic. Bărbații, care întrețin relații sexuale cu bărbați, au fost primii care au utilizat în mod constant prezervativele în primele etape ale epidemiei de HIV.

Cu toate acestea, utilizarea prezervativului este în scădere în rândul bărbaților care fac sex cu bărbații din cauza disponibilității pe scară largă a TARV, astfel că în prezent în unele regiuni doar unul din șase BSB utilizează în mod constant prezervative. Nu uitați că utilizarea iresponsabilă a prezervativului nu oferă protecția corespunzătoare.

Utilizatorii PrEP care folosesc prezervative ocazional nu își pierd protecția împotriva HIV grație terapiei. Alți utilizatori ai tratamentului PrEP preferă să folosească prezervativele constant – pentru a se proteja atât împotriva HIV, cât și a altor ITS.

Terapia PrEP presupune administrarea de medicamente și, ca orice tratament, poate avea reacții adverse. PrEP-ul este foarte sigur, fără efecte secundare pentru circa 90% dintre utilizatori.

Cu toate acestea, aproximativ 10% dintre persoanele care inițiază PrEP vor avea unele efecte secundare minore pe termen scurt.

De obicei, aceste simptome încep în primele zile sau săptămâni de utilizare a PrEP, durează câteva zile și aproape întotdeauna mai puțin de o lună. Sunt, de obicei, nesemnificative și se rezolvă fără a stopa tratamentul PrEP.

Tratamentul PrEP nu împiedică sarcina. Medicamentele PrEP pot fi luate sigur împreună cu toate metodele de contracepție și pot fi utilizate în timpul sarcinii și alăptării, dacă riscul de infecție cu HIV rămâne semnificativ în această perioadă.

Multe cupluri serodiscordante planifică o sarcină, iar profilaxia PrEP în acest context poate fi considerată o strategie pentru o concepție mai sigură. Terapia PrEP poate fi oferită femeilor în timpul alăptării, care au un risc semnificativ de a contracta HIV.

Nu. Medicamentele hormonale utilizate pentru confirmarea sexului sunt metabolizate în organism prin ficat, în timp ce medicamentele PrEP sunt metabolizate în rinichi.

Nu a fost observată nicio influență reciprocă între hormonii sexuali și PrEP.