În Republica Moldova infecția cu HIV continuă să fie o problemă majoră de sănătate publică cu un mare impact medical, social și economic. În 2019 au fost confirmate peste 900 de cazuri noi cu HIV, numărul total al persoanelor infectate depășind cifra de 12 000. Jumătate din persoanele estimate că trăiesc cu HIV nu își cunosc statutul. Contactele sexuale neprotejate reprezintă unul din factorii de risc pentru transmiterea HIV. Profilaxia pre-expunere la HIV (PrEP) este o modalitate de a preveni infectarea, în acest fel asigurându-se dreptul la sănătate pentru persoane, în special cele din grupurile cheie afectate.

În ajun de Ziua Internațională ”Zero discriminare” am discutat cu expertul francez, Jean-Michel Molina, despre reușita profilaxiei pre-expunere la HIV în Moldova și de ce persoanele care iau tratamentul de profilaxie la HIV trebuiesc încurajate și nicidecum discriminate.

Protocolul Clinic Național „Profilaxia Pre-expunere la infecția HIV” a fost aprobat la începutul anului 2018. Timp de un an, 100 de persoane cu risc sporit de infectare cu HIV au beneficiat de tratament PrEP. Cum evaluați acest rezultat?

  • Republica Moldova a făcut pași remarcabili în ceea ce privește administrarea profilaxiei pre-expunere la HIV depășind multe alte țări din Europa. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale prin aprobarea protocolului cu privire la PrEP a setat modalitatea de implementare și a asigurat accesul gratuit al persoanelor la aceasta măsură de prevenire. Parteneriatele cu mai multe organizațiile non-guvernamentale, care au trecut pașii care trebuiesc făcuți pentru a promova PrEP în Republica Moldova și a se implica în implementarea acestuia reprezintă de asemenea, o inovație de remarcat. Aceasta a dus la un rezultat bun, de 100 de beneficiari PrEP în primul an de implementare. Sigur că nu este un număr suficient de beneficiari. Dar este un început bun care merită promovat în exterior.

Cum s-a schimbat situația în statele in care PrEP-ul a fost deja implementat?

  • Profilaxia pre-expunere la HIV este foarte eficientă în diminuarea cazurilor de infectare cu HIV. Și avem dovada clară că în țările în care tratamentele PrEP au fost implementate cu succes, cazuri noi de diagnosticare cu HIV în rîndul celor care îl administrează nu mai sunt. Avem țări ca SUA, Marea Britanie, Franța sau Spania în care numărul de infectări noi în rândul populației cheie afectate a scăzut cu 30 la sută. Dar ceea ce este mai important în prevenire este că oamenii au aflat că se pot proteja de o posibilă infectare cu HIV luând această modalitate de prevenire – PrEP.

În Republica Moldova, 50 la sută din persoanele estimate că trăiesc cu HIV nu își cunosc statutul. Astfel, contactele sexuale neprotejate reprezintă un factor de risc pentru transmiterea HIV. De ce este important să creștem gradul de conștientizare a persoanelor asupra PrEP mai ales în Moldova unde se atestă infectare, cu preponderență printre grupurile cheie afectate?

  • Comunicarea și informarea oamenilor este absolut necesară în prevenirea epidemiei HIV. Oamenii trebuie să știe că în cazul unor relații sexuale cu o persoană a cărui statut HIV este necunoscut, sunt două metode de evitare a infectării cu HIV: prezervativul și PrEP-ul. Profilaxia pre-expunere este o metodă nouă și eficientă de prevenire a HIV, suplimentară prezervativului, care până nu demult era unicul mijloc de protecție contra HIV. Și dacă epidemia persistă este pentru că este aproape imposibil să convingem toți oamenii să folosească prezervativul ca măsură de protecție. Deci este nevoie de o soluție adițională. La fel ca și contracepția pentru femei, PrEP-ul este o metodă medicală de prevenire a infecției cu HIV care împiedică infectarea.

Beneficiile profilaxiei pre-expunere la HIV sunt clare. Totuși oamenii ezită să înceapă tratamentul profilactic. De frica necunoscutului, dar și din teama de a nu fi asociate unui anumit grup de persoane. Ce rol are discriminarea în evoluția tratamentului PrEP în Republica Moldova?

  • Oamenii ezită deoarece nu sunt suficient informați. La fel a fost și atunci când a început a fi promovată contracepția în rândul femeilor. Se considera că dacă ești femeie și iai contraceptive este pentru că duci un mod de viață dezordonat. Deși scopul contracepției era de a evita sarcinile nedorite. La fel și cu PrEP-ul. Oamenii ezită de frică să nu fie discriminați și asociați persoanelor care au o viață sexuală dezordonată. Pe când PrEP-ul este despre evitarea unei infecții cu HIV. Oamenii care iau PrEP conștientizează riscul de a fi infectați și vor să se protejeze. Prin urmare ei trebuie încurajați, și nicidecum discriminați. Totul depinde de metodele de răspândire a HIV în fiecare țară. În Africa de Sud, bunăoară, PrEP-ul este administrat fetelor tinere, deoarece sunt cel mai expuse riscului de infectare cu HIV. În Republica Moldova, persoanele cele mai afectate sunt bărbații care fac sex cu bărbați, utilizatorii de droguri injectabile și lucratorii sexului comercial. Nu toată lumea are nevoie de PrEP, dar toți, cei care au un anumit grad de risc precum contacte sexuale neprotejate trebuie să știe despre existența lui și să ia decizii informate.

În ce măsură putem afirma că profilaxia pre-expunere la HIV este un drept la sănătate pe care îl are o persoană?

  • Oamenii cred ca e prea frumos sa iai o pastilă zilnic cu o anumită periodicitate și să nu te infectezi cu HIV. E ca și cum ar exista un vaccin contra HIV. Este un drept la sănătate pe care îl au toți oamenii. Și dacă oamenii vor să folosească acest tratament, ei trebuie să poată să îl folosească. De asta statul trebuie să îi asigure acest drept prin oferirea acestui medicament. Pentru o țară săracă cum este Republica Moldova, este mult mai rațional să se împiedice îmbolnăvirea decât să se angajeze în costuri înalte de tratament atunci când persoana este deja infectată. Cel mai dramatic este atunci când ai în față o persoană infectată cu HIV care îți zice că nu și-a revendicat dreptul de a lua PrEP.

Sursa

  • Toate
  • Ru