Profilaxia pre-expunere (PrEP) este un instrument pentru a preveni infecția cu HIV și presupune luarea unui medicament o dată pe zi.
Studiile efectuate până acum în mai multe state arată că PrEP, cunoscută sub denumirea comercială Truvada, poate reduce cu 99% rata de transmisie a HIV între oameni.
Marea Britanie a lansat în 2017 o testare a PrEP pentru o perioadă de trei ani, după ce astfel de teste au fost deja realizate în mai multe state, precum Franța sau Australia, potrivit Reuters.
Circa 10.000 de persoane s-au înscris deja pentru a participa la test, însă interesul foarte ridicat a determinat autoritățile britanice să planifice majorarea numărului participanților până la 26.000.
În statul australian New South Wales, specialiștii estimează o reducere a ratei de transmisie în rândul unor categorii de risc (precum bărbații homosexuali sau bisexuali) cu până la o treime în urma introducerii la scară largă a PrEP.
Circa 35 de milioane de persoane din întreaga lume au murit din cauza SIDA de la începutul epidemiei, la începutul anilor 1980, iar aproape 160.000 de persoane din Europa sunt diagnosticate în prezent cu HIV, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
OMS a recomandat, în septembrie 2015, oferirea PrEP ca o alegere suplimentară de prevenție pentru persoanele cu risc substanțial de infectare cu HIV, ca parte complementară tuturor altor abordări de prevenție HIV.
În România, Ministerul Sănătății a lansat în dezbatere publică, în 23 noiembrie, proiectul unei hotărâri de guvern pentru aprobarea Planului Național Strategic pentru supravegherea, controlul și prevenirea cazurilor de infecție cu HIV/SIDA în perioada 2019-2021.
Planul Național Strategic pentru supravegherea, controlul și prevenirea cazurilor de infecție cu HIV/SIDA în perioada 2019- 2021 arată că, în perioada 2007-2016, numărul de cazuri HIV/SIDA nou diagnosticate în România a crescut în rândul tuturor grupurilor populaționale (total 7.139 cazuri noi, în medie 714 cazuri/an), “creșteri dramatice înregistrându-se la nivelul grupurilor prioritare”.
Astfel, numărul persoanelor infectate aflate în supraveghere medicală activă a crescut cu 60%, de la 7.591 în 2007 la 12.196 în 2016.
Totuși, cele mai recente estimări realizate de UNAIDS plasează numărul persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA în România în intervalul 14.000 – 18.000.
Recent, managerul Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș din Capitală, Adrian Streinu-Cercel, a declarat că medicul de familie devine o “placă turnantă” a programelor naționale de sănătate publică din România și ar trebui să aibă un rol primordial în testarea populației pentru boli infecțioase, inclusiv pentru HIV.
- Toate
- Ru